Hoe kan je een zakelijke rekening openen onder de 18 jaar? Met en zonder handlichting, ik leg je uit hoe ik het voor elkaar heb gekregen - JKC Media B.V.

Op mijn 13e heb ik mijn eenmanszaak ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Enthousiast en optimistisch belde ik de bank voor een zakelijke bankrekening. Helaas ging dit iets anders dan ik gehoopt had. “Sorry, wij kunnen je helaas niet verder helpen. Je bent namelijk nog geen 18” is wat ik te horen kreeg. Op mijn 16e werd mij handlichting verleend door de kantonrechter. Ik mocht toen een B.V. oprichten. Nog steeds had ik problemen om een zakelijke rekening onder de 18 jaar te openen. Uiteindelijk kreeg ik het voor elkaar. Hoe ik dat deed, ga ik je in dit artikel uitleggen.

 

Introductie

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik 16 jaar oud. Ik heb mijn eerste eenmanszaak ingeschreven bij de KvK toen ik 13 jaar oud was. Toen ik 16 jaar werd, heb ik met handlichting mijn eigen besloten vennootschap (B.V.) opgericht. Zowel met als zonder handlichting had ik veel problemen met het openen van mijn zakelijke bankrekening onder de 18 jaar.

Uit frustratie dat hier naar mijn mening weinig over te vinden was op internet, heb ik besloten mijn ervaringen hierover te delen en uit te leggen hoe je het wel goed kunt aanpakken.

 

Handlichting of toestemming ouders

Het is belangrijk om te weten dat je meer kans van slagen hebt met een handlichting. Mocht je niet weten wat handlichting is, lees dan mijn artikel ‘Handlichting, hoe zit dat in elkaar?‘. Inmiddels heeft de kantonrechter mij handlichting verleend (zie publicatie rechtspraak.nl 10-07-2018).

 

Welke banken accepteren minderjarigen voor een zakelijke bankrekening?

Er zijn banken die je niet zullen accepteren, of je nou handlichting hebt of niet. Mocht je willen weten welke banken minderjarige ondernemers accepteren, neem dan gerust contact met mij op.

 

Hoe pak je het aan?

Dit is afhankelijk van het gegeven of je een handlichting uitspraak hebt of niet.

Met handlichting

Ben je 16 jaar of ouder en is er handlichting verleend, dan kun je hiermee naar de bank gaan om je zakelijke bankrekening te openen. Maak vooraf een afspraak en geef duidelijk aan dat je een handlichting beschikking hebt, zodat de bankmedewerkers zich hierop kunnen voorbereiden. Mijn ervaring is dat alles makkelijk kan verlopen als je bij de bank waar je de zakelijke rekening wilt openen al een privérekening hebt.

Zonder handlichting, met toestemming ouders

Ben je nog geen 16 of heb je er bewust voor gekozen om geen handlichting aan te vragen, dan is het alsnog mogelijk om een zakelijke rekening te openen. Maak een afspraak bij de bank en geef duidelijk aan dat het met toestemming van ouders is. Houd er rekening mee dat je ouders medeverantwoordelijk zijn voor alles wat je doet met je zakelijke bankrekening. Bespreek daarom goed met je ouders hoe je met deze verantwoordelijkheid omgaat. Het kan heel goed zijn dat je ouders een oogje in het zeil houden.

 

Vragen over een zakelijke rekening openen onder de 18 jaar?

Toen ik begon met ondernemen op mijn 13e was er heel weinig informatie beschikbaar over hoe ik dingen kon aanpakken op die leeftijd. Daardoor heb ik bijna alles zelf moeten ontdekken wat overigens heel leerzaam was. Mocht je zelf ook jong zijn en vragen hebben over hoe je kunt starten met ondernemen, neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder!

JKC Media B.V.

Author JKC Media B.V.

JKC Media is het internetbureau voor ZZP & MKB! Wij ontwikkelen WordPress websites, webshops en ontwerpen complete huisstijlen voor bedrijven en ondernemers.

More posts by JKC Media B.V.

Discussieer mee Er is één reactie

  • Niek Bao schreef:

    wat leuk dat je op je 13e al bent begonnen. Zelf ben ik op dit moment 16 jaar en ik heb hetzelfde probleem als jij. weet je misschien welke banken wel zakelijke rekeningen geven aan minder jarige?

    ps: me ouders zijn volledig gevolmachtig en heb hun toestemming!

Laat een reactie achter

Open chat
Powered by