Voordat je begint met het produceren van social media posts, moet je eerst een plan opstellen. Want hoeveel keer per maand wil je gaan posten? Op welke kanalen? En heb je al een vast template?
Social media planning
Allemaal zaken waar je rekening mee wilt houden als je gestructureerd te werk wilt gaan. Hoeveel posts je per maand moet plaatsen, is voor elk medium anders. Je denkt misschien: hoe meer ik post, hoe beter, maar dat is niet altijd de oplossing. Op LinkedIn bijvoorbeeld verwachten mensen zakelijke en sterke content van goede kwaliteit. Voor dat kanaal is het beter om minder te posten, maar wel berichten te plaatsen met een sterke inhoud. Wil je meer tips voor het opzetten van je (zakelijke) sociale media? Die lees je in een van onze andere blogs.
In een goed social media plan zitten de volgende zaken:
- Doel: wat wil je met het inzetten van social media bereiken?
- Boodschap: wat wil je in grote lijnen overbrengen in je posts?
- Vorm: in welke vorm wil je je boodschap overbrengen (video, foto of tekst bijvoorbeeld)?
- Kanalen: welke platformen ga je inzetten?
- Planning en werkverdeling: wanneer ga je je content plaatsen en wie gaat wat doen?
Een belangrijk onderdeel in het opstellen van een planning is het bepalen van een feed ontwerp. Hier heb je een paar voorbeelden. Wil jij ook zo’n tof ontwerp? We zetten er graag een voor je in elkaar, passend bij de huisstijl en toon van jouw bedrijf!
Wanneer je jouw plan hebt opgesteld, kun je na gaan denken over individuele posts. In ons stappenplan leggen we je precies uit welke stappen je kan volgen om tot een goede social post te komen.

Stap 1: maak de inhoud van de post
In je plan heb je als het goed is al in grote lijnen uitgezet waar je posts over moeten gaan. Denk aan zaken als het team, blogs, reviews, projecten, etc. Bepaal wat de inhoud wordt van deze post. Zorg wel dat je elke post uniek maakt, ook al gaat het om dezelfde categorie. Gebruik in plaats van ‘bekijk ons portfolio voor het resultaat’ eens ‘je vindt het eindproduct via onze website’.
We geven je graag wat input voor wat voor soort content je in een post kunt verwerken:
- Team
- Diensten
- Projecten
- Klanten
- Blogs
- Reviews
- Nieuws uit de branche
- Feestdagen/ speciale dagen
- Throwback naar…
Zorg dat het bericht niet te lang is. Je hebt geen specifiek aantal woorden voor de perfecte post, maar schrijf in ieder geval geen alinea’s aan tekst. Dat gaat niemand helemaal lezen. Wij gebruiken in onze posts tussen de 30 en 50 woorden. Kort genoeg om de aandacht van de lezer vast te houden, maar lang genoeg om waardevolle content te maken.
Kies ook de juiste kanalen per post. Heb jij een goed beeld bij je post? Plaats hem dan op Instagram, dat platform is erg visueel ingesteld. Bied jij juist sterke inhoud? Dan is LinkedIn een goede optie omdat posts daar vaak inhoudelijker zijn. En YouTube is bij uitstek het juiste medium voor content in de vorm van video’s. We leggen je graag meer uit over het plaatsen van content op verschillende kanalen.
Heb je je bericht getypt? Super! Nu is het tijd om te zoeken naar relevante hashtags. Hoe meer, hoe beter? Nee. Spam je publiek niet met honderden hashtags. Kies alleen relevante tags. Bijvoorbeeld zogenaamde trending hashtags, legt content marketeer Lisanza Faccilongo uit op Frankwatching. Een trending hashtag gaat over een onderwerp of evenement dat ontzettend populair is binnen een bepaalde periode. Door zo’n tag te gebruiken wanneer die samenhangt met jouw activiteiten, kun je je bereik en daarmee de zichtbaarheid van je content verbreden. Je bereikt zo bijvoorbeeld ook mensen die jou niet volgen.
Stap 2: kies beeldmateriaal bij je post
Kies beeldmateriaal dat aansluit op de inhoud van de post en op jouw feed. Heb je eigen beeldmateriaal of kies je voor gratis afbeeldingen van sites als Pixabay.com? Niets is fout, zolang je maar voor eenheid zorgt. In je feed ontwerp heb je wellicht ook besloten titels toe te voegen aan afbeeldingen, stel dan een samenvattende titel op voor bij het beeld van je post.
Stap 3: plan de post in
Zeker als je met veel posts per maand werkt is een tool als Hootsuite ontzettend handig. Daarbij hoef je maar één keer al je posts in te voeren op de goede data en het juiste kanaal, zodat ze automatisch gepubliceerd worden op die dag. Denk ook gelijk na over het tijdstip waarop de post gepubliceerd wordt. Uit research van Coosto blijkt dat de interactie op Instagram het hoogste is om 17.00 uur en op een donderdag, terwijl dit bij Facebook om 19.00 uur is en op een woensdag. Natuurlijk moet je zelf gaan testen en ervaren welke dagen en tijdstippen jou de meeste interactie opleveren. Dat ligt bijvoorbeeld aan wat voor soort publiek en content je hebt.

Stap 4: Check, check, dubbelcheck
Ga alle stappen nog een keer na. Staan er geen spelfoutjes meer in je bericht? En is de afbeelding zeker van goede kwaliteit? Staat de post op de juiste dag en tijdstip ingepland? Controleer alles zelf, of nog beter: laat een ander alles even nalopen. Zo weet je zeker dat de post helemaal klopt!