Kwitantie maken? Wij leggen u uit hoe u zelf een kwitantie kan maken en wat daarbij komt kijken. Daarnaast kan u ons voorbeeld downloaden - JKC Media B.V.

Hoe kunt u factureren als particulier? Eigenlijk kan dat niet, maar er is gelukkig wel een oplossing: de kwitantie. In dit artikel leggen wij u uit wat dat betekent voor de ondernemer en voor de particulier. Daarnaast geven we u een gratis en direct te gebruiken kwitantie.

Kwitantie | Kwitantie maken? Wij leggen u uit hoe u zelf een kwitantie kan maken en wat daarbij komt kijken. Daarnaast kan u ons voorbeeld downloaden - JKC Media B.V.

Wat is de betekenis van een kwitantie?

Officieel is een kwitantie een document ondertekend door een schuldeiser die daarmee verklaart dat de schuldenaar een schuld heeft voldaan (bron: Wikipedia). Sommige mensen zien een kwitantie ook als een ontvangstbewijs.

Een kwitantie is vergelijkbaar met een factuur die je als particulier kunt versturen naar een ondernemer of bedrijf. Hierdoor kunt u ‘wit’ worden uitbetaald en kan de ondernemer of het bedrijf dat fatsoenlijk verwerken in de administratie.

 

Kan ik met kwitanties gaan freelancen?

Het is de bedoeling dat eene kwitantie incidenteel wordt gebruikt en niet structureel wordt ingezet.

U kunt op de website van de Kamer van Koophandel nagaan of u voldoet aan de criteria om als onderneming gezien te worden. Zo ja, dan is het van belang dat u bij de Kamer van Koophandel registreerd wordt en BTW betaalt.

 

Inkomstenbelasting & BTW

Hoe zit het met de inkomstenbelasting als ik een kwitantie verstuur? Dit is wat op de website van de Belastingdienst staat:

“Bent u particulier? En hebt u bijvoorbeeld eenmalig een werkzaamheid gedaan? Zoals het geven van een gastcollege of deelname aan een medisch onderzoek? Het geld dat u hiermee hebt verdiend, moet u opgeven als inkomsten uit overig werk.”

Daarnaast mag u geen BTW verrekenen op uw kwitantie (iets dat wel op een factuur kan). De opdrachtgever kan de kwitantie in de bedrijfskosten verwerken maar mag geen voorbelasting terugvragen in de BTW-aangifte.

 

Wat moet er op de kwitantie staan?

Er moeten enkele gegevens op de kwitantie staan om als kwitantie te worden aangemerkt. Zorg in ieder geval dat de volgende gegevens vermeld zijn:

 • De opdrachtgever (de ontvanger van de kwitantie)
 • De afzender (dat bent u zelf)
 • Omschrijving van de geleverde werkzaamheden
 • Bedrag
 • Plaats van ondertekening
 • Datum van ondertekening
 • Handtekening (van uzelf en van de opdrachtgever)

 

Voorbeeldkwitantie downloaden

Kwitantie voorbeeld | Kwitantie maken? Wij leggen u uit hoe u zelf een kwitantie kan maken en wat daarbij komt kijken. Daarnaast kan u ons voorbeeld downloaden - JKC Media B.V.
U kunt uiteraard uw eigen kwitantie maken. U kunt echter ook ons voorbeeld gebruiken, het aanpassen met uw eigen gegevens en versturen naar uw opdrachtgever.

Download voorbeeld kwitantie

 

Vragen of opmerkingen

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u een reactie achterlaten. Voor inhoudelijk belasting- of ondernemersadvies verwijzen wij u naar de Kamer van Koophandel of de Belastingtelefoon.

JKC Media B.V.

Author JKC Media B.V.

JKC Media is het internetbureau voor ZZP & MKB! Wij ontwikkelen WordPress websites, webshops en ontwerpen complete huisstijlen voor bedrijven en ondernemers.

More posts by JKC Media B.V.

Discussieer mee 2 Reacties

 • Albert schreef:

  Kan op een factuur contante betaling worden genoteerd?
  vb gelieve het verschuldigd bedrag contant te betalen of deze over te maken naar rekening nummer ………………………

  • JKC Media B.V. schreef:

   Hallo Albert, dat moet mij persoonlijk geen probleem lijken. Maar mocht je een rechtsgeldig antwoord willen hebben raad ik aan de Belastingtelefoon (0800-0543) raad te plegen.

Laat een reactie achter

Open chat
Powered by