De do’s and don’ts bij linkbuilding

19 februari 2021
Nieuws
Demi van Opstal

Als website-eigenaar heb je waarschijnlijk al van het begrip ‘linkbuilding’ gehoord. Maar wat houdt het precies in? En wat moet je wel en juist niet doen bij linkbuilding om hogere posities te verkrijgen voor jouw site? In deze blog leggen we het je uit.

De betekenis van linkbuilding

Linkbuilding betekent het verzamelen van links die vanaf andere websites naar jouw site verwijzen. Dit kan leiden tot meer bezoekers op je website en meer autoriteit in de ogen van zoekmachines. Het Search Engine Ranking Factors-onderzoek uit 2020 van SEO-softwarebedrijf Moz laat zien dat linkbuilding in belangrijke mate meespeelt in de ranking van jouw site. Er bestaat een verschil tussen externe en interne linkbuilding. Bij externe links verwijzen andere sites naar jouw website. Bij interne links verwijs je vanaf je eigen site naar andere pagina’s binnen je website. In deze blog focussen we ons vooral op externe links, oftewel backlinks.

De do’s bij linkbuilding

We zetten een paar tips voor je op een rijtje om rekening mee te houden wanneer jij aan de slag gaat met backlinks.

  • Plaats artikelen op andere sites

Een goede manier om backlinks te verzamelen is door het plaatsen van artikelen of nieuwsberichten op andere sites. Dit kun je doen door bijvoorbeeld gastblogs of persberichten te schrijven. Het is dan erg van belang dat jij relevante content hebt. Onderzoek hoe je jouw content waardevol kunt maken voor andere websites en hoe je deze aan kunt bieden. Want hoe meer autoriteit de site heeft waar je gastblog met backlink op verschijnt, hoe blijer Google daarvan wordt. Zo vinden internetgebruikers jouw site nog sneller op de zoekmachines. Lees in onze blog meer tips over linkbuilding met gastbloggen.

  • Zorg dat je links actueel zijn

Zoekmachines houden ook rekening met de actualiteit van content en daarmee met de actualiteit van links. Als het aantal links dat naar jouw pagina verwijst groeit, vindt Google je site actueel en relevant. Top, dan zorg ik dat er wel 50 linkjes naar mijn webpagina verwijzen, zul je misschien denken. Maar zo werkt het helaas niet. Google heeft het snel door wanneer je teveel focust op de marketing en niet op de inhoudelijke bijdrage. Dat kan de ranking van je site juist benadelen dus kijk daarmee uit. Frankwatching raadt aan om 3 tot 4 inhoudelijke contentlinks te plaatsen per week.

  • Zet de link midden in de relevante content

En dus niet in bijvoorbeeld de header of footer. Google gaf in 2016 aan dat ‘weggestopte’ linkjes niet veel effect hebben op je rankings. Hou hier rekening mee en check waar de link geplaatst is.

De dont’s bij linkbuilding

Dan een paar dingen die je beter niet toe kunt passen bij jouw linkbuilding strategie.

  • (Ver)koop geen links

Google vindt het niet leuk als je je links niet op de juiste manier opbouwt. Koop dus geen links en werk ook niet samen met dubieuze sites. Dat is tegen de richtlijnen van Google en de zoekmachine zal je ervoor straffen wanneer het erachter komt. En naarmate Google steeds slimmer wordt, is de kans dat je betrapt wordt groter.

  • In overvloed links uitwisselen

Google keurt het streng af: ‘Excessive link exchanges (“Link to me and I’ll link to you”) or partner pages exclusively for the sake of cross-linking’. Geen goed plan dus aangezien het de ranking van je site negatief beïnvloedt.

  • Overmaat aan zoekwoorden in de teksten

Door een zoekwoord te vaak te gebruiken in een gastblog of ankertekst, ziet Google de tekst als onnatuurlijk. Een gastblog laten schrijven waarin jouw gewenste zoekwoord veel voorkomt, kan dus een negatief effect hebben op je rankings.

Linkbuilding tips

Hopelijk heb je wat gehad aan deze tips en weet je nu hoe jij linkbuilding aan moet pakken. Heb je nog meer vragen over je website, bijvoorbeeld over SEO? Neem contact met ons op. Dan gaan wij ervoor zorgen dat jouw site op en top in orde is, ook in de rankings.

To top
Chat openen
Stuur ons een berichtje voor meer informatie of vragen via WhatsApp.