Een website is het online visitekaartje van jouw bedrijf. En speelt daarbij een grote rol in de resultaten die jij met je website behaalt. Want wat zet je allemaal op een website om bezoekers over te halen jouw product of dienst te kopen? Wij hebben verschillende soorten content voor je website, en hun doelen, op een rij gezet.
Waarom is content voor je website belangrijk?
Net als een goede websitesnelheid is content voor je website essentieel. Je informeert bezoekers over jouw bedrijf, producten of diensten en zorgt dat ze een actie verrichten op de website, oftewel een conversie. Een website is vaak het eerste contactmoment van een potentiële klant met jouw bedrijf. En die eerste indruk moet dus goed zijn: de websitebezoeker wil alles kunnen vinden wat hij nodig heeft aan informatie.
Wat is content precies? Eigenlijk is alles wat je op de website ziet content. Denk aan tekst, foto’s, video’s en producten uit een webshop.
Naast informatie voor bezoekers is content ook van belang voor de zoekmachines. Want een site zonder content wordt niet gevonden. Kwalitatieve en relevante teksten voor jouw doelgroep zorgen er bijvoorbeeld voor dat Google je website als autoriteit gaat zien. En daarmee is de kans groter dat jij boven aan de zoekresultaten verschijnt.

Een website vullen met verschillende soorten content
Onderzoek wat jouw doelgroep graag wil weten wanneer ze je website bezoeken. Bekijk wat concurrenten op hun site hebben staan. Om je op weg te helpen hebben we een aantal tips over content voor je website opgesomd, met de reden waarom het slim is deze op te nemen in jouw websitestrategie.
1. Landingspagina’s
Dit is misschien wel de belangrijkste content voor je website: landingspagina’s. Een landingspagina is de pagina waar een bezoeker op uitkomt als hij klikt op een zoekresultaat, advertentie, banner, etc. Dit is dus de eerste pagina die de bezoeker ziet van jouw website. Dat kan bijvoorbeeld een pagina over een product zijn, een pagina met meer informatie of de contactpagina. Het doel van zo’n landingspagina is bezoekers overhalen een conversie te verrichten: het product kopen, een whitepaper downloaden, contact opnemen. Spoor websitebezoekers aan tot actie met duidelijke call-to-actions (CTA’s): een felgekleurde knop met ‘Bekijk de webshop’ trekt snel de aandacht op een pagina. Maak verder duidelijke koppen in de tekst zodat de bezoeker weet wat hij gaat lezen.
Voor goede vindbaarheid in zoekmachines is het nodig jouw zoekwoorden in de pagina te verwerken: onder andere in de platte tekst, meta titles en meta description.
Op een landingspagina kun je bovendien verschillende soorten content kwijt. Denk aan informatieve tekst en foto’s maar ook reviews, portfolio-items of een FAQ kun je op een landingspagina zetten. We leggen later uit waarom deze onderdelen relevant zijn.
3. Reviews
Voordat we een product of dienst kopen, checken we dikwijls de reviews van andere gebruikers. Belangrijk dus dat jij reviews op je website hebt staan: dit kan bezoekers aansporen om bij jou een product te kopen. Vraag aan tevreden klanten of zij een review willen plaatsen. Je verzamelt makkelijk reviews via Google Mijn Bedrijf. Deze integreer je in je website en komen bovendien tevoorschijn wanneer mensen je bedrijf opzoeken in de zoekmachines.

3. Blogs
Blogs zijn kwalitatieve artikelen met informatie voor jouw doelgroep. Bloggen is vaak een essentieel onderdeel van content marketing. Je gaat eerst op zoek naar de keywords waar jouw doelgroep mee zoekt. Je focust op een bepaalde term en schrijft daar een artikel over. Zo trek je niet alleen meer verkeer naar je website maar geef je andere websitebezoekers ook de mogelijkheid interessante blogs te lezen.
4. FAQ
FAQ is de afkorting voor Frequently Asked Questions, ook wel de veelgestelde vragen. Hiermee help je klanten op weg die vragen hebben. Wanneer bezoekers met een vraag geen antwoord vinden, is de kans groot dat ze afhaken. Met een FAQ kun je zorgen wegnemen waardoor je de drempel voor een product kopen of contact opnemen verlaagt. Verzamel de vragen die je veel krijgt van klanten en zet deze op je website.
Zorg altijd dat op dezelfde pagina als de FAQ ook een contactformulier staat. Mocht een vraag er namelijk niet tussen staan, kan de websitebezoeker deze toch stellen.
Heb jij geen idee waar je over kunt schrijven? Denk aan:
- Verhalen van medewerkers
- Interessant nieuws over je bedrijf
- Actualiteiten in jouw branche
- Een antwoord op een relevante vraag (op basis van zoekwoordenonderzoek of input van klanten)
- Tips over een kwestie in jouw sector
5. Portfolio
Maak een portfolio aan voor jouw producten of diensten. Laat daarmee voorbeelden zien van succesvolle cases. Zo hebben bezoekers een idee wat jij precies doet en wat het eindresultaat is. Je wekt met een portfolio vertrouwen. Als ze zien wat jij eerder voor toffe projecten gerealiseerd hebt, drukken ze sneller op de knop voor contact opnemen om zo’n zelfde project aan te vragen. Daadwerkelijke voorbeelden zeggen immers meer dan alleen mooie woorden.