Uw computer
De basis eigenlijk, maar toch blijkt het dat sommige mensen dit nog niet hebben gedaan. Installeer een anti-virus programma. Vooral voor Windows computers maar ook met een Apple computer kan het zeker geen verkeerde keuze zijn.
Bekijk het gratis anti-virus programma ‘Avast!’ voor Windows & Mac –>
Zorg er ook voor dat andere software en uw besturingssysteem volledig up to date zijn. Dan zorg je er ook direct voor dat de beveiliging van deze software up to date blijft en er geen ‘lekken’ in je computer kunnen komen voor hackers. (Een beveiligde computer is eigenlijk de basis van de beveiliging tips voor ZZP’ers en MKB, zorg dat dit dus eerst goed geregeld is voordat u verder gaat met de andere tips).

Beveiligde email (SSL)
Nog niet voor alle email gebruikers vanzelfsprekend. Maar zorg ervoor dat uw email beveiligd is met een SSL verbinding. Hiermee worden berichten versleuteld en kunnen niet zomaar worden afgelezen door hackers die in uw bedrijf willen inbreken.
Meestal kan u in uw email instellingen zien hoe of de SSL verbinding aanstaat. Let op dat niet standaard iedere provider SSL ondersteund, vraag uw eigen provider na voor meer informatie of uw email SSL beveiligd is.
Klant van JKC Media hebben standaard SSL beveiligde email, bent u klant van JKC Media? Dan hoeft u hier niks meer te doen
Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar bijlagen die u in uw email ontvangt. Voornamelijk met titels zoals ‘claim your free $100.000 now’ of ‘you have won the $10 million dollar lottery’ etc. moet u eigenlijk heel voorzichtig zijn.
Daarnaast zou u ook voorzichtig met het openen van bijlagen .zip en word documenten. Want ook word documenten kunnen tegenwoordig een virus bevatten.
Kortom: Beveilig uw email met SSL verbinding, ben voorzichtig met verdachte emails en ben voorzichtig met het openen van (verdachte) bijlages.

Beveiligde website
Ook uw website moet uiteraard goed beveiligd zijn. Grote kans dat u bijvoorbeeld een contact formulier op uw website heeft, waarbij gebruikers op uw website gegevens naar u kunnen versturen. Daarom moet dit ook goed beveiligd zijn.
Gelukkig is het niet zo heel moeilijk om uw website anno 2018 te beveiligen met een SSL certificaat. Met het ‘Let’s Encrypt’ project is dat zelfs volledig gratis te doen.
Bekijk de instructies op de Let’s Encrypt website over hoe u op uw website een gratis SSL certificaat kan installeren –>
Bent u al klant van JKC Media? Dan is dit al standaard voor u gedaan en heeft u hier geen omkijken meer naar.
Ook is het belangrijk om uw CMS (bijvoorbeeld WordPress, Drupal etc.) goed te beveiligen. Installeer bijvoorbeeld een beveiliging plugin en ben voorzichtig met uw inloggegevens van het website dashboard.
Voor WordPress raden wij de plugin ‘WP Cerber’ aan, deze is gratis te downloaden en te installeren via uw dashboard –>
Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar andere plugin die u heeft geïnstalleerd: zijn deze up to date (zodat ze geen lekken kunnen veroorzaken) en zijn deze betrouwbaar (goede recensies, veel installaties en veel updates). Indien dit niet zo is zou u zich moeten afvragen of het waard is om deze specifieke plugin te gebruiken of dat er misschien een ander alternatief is die wel voldoet aan deze eisen.
Kortom: Installeer een SSL certificaat op uw website en indien u een CMS gebruikt, ga zorgvuldig om met uw inloggegevens, installeer geen slechte en verouderde plugins en installeer een beveiliging plugin.

Software op uw computer
Zorg ervoor dat alle software op uw computer op de officiële manier verkregen is een geen illegale downloads op uw computer doet. Ook al lijkt het zo onschuldig om via Popcorn time je film te bekijken in plaats van bijvoorbeeld Netflix. Het kan net zo ‘onschuldig’ spy- en malware met zich meebrengen.
Dus ook al kost het wat geld, zorg ervoor dat de software die u gebruikt (vooral die voor uw bedrijf) allemaal officieel verkregen zijn en volledig up-to-date.
Kortom: Download alleen officiële software van de auteur(s)

2FA
2FA, ook wel bekend als two-factor authentication (vertaald in het Nederlands: tweeledige verificatiemethode).
Meeste online clouddiensten (waarin u hoogstwaarschijnlijk gegevens van klanten en opdrachtgevers opslaat) bieden 2FA aan. Dus bijvoorbeeld als u wil inloggen op uw account dat u een code van uw telefoon moet aflezen (die elke x aantal seconden/minuten veranderd). Zo kan u zich veel beter beveiligen tegen hackers die bijvoorbeeld wel al uw wachtwoord hebben gekraakt, maar toch niet verder kunnen omdat ze een tijdelijke code nodig hebben.
Kortom: Probeer op zoveel mogelijk diensten 2FA in te schakelen

Conclusie beveiliging tips voor ZZP’ers en MKB
Voor de meeste ondernemers zijn er zeker nog dingen om te doen om de beveiliging van persoonsgegevens en andere gegevens te verbeteren.
Heeft u zelf nog aanvullende beveiliging tips voor ZZP’ers en MKB? Laat het weten in de reacties!