9 tips voor meer conversie op jouw online websitevacatures

11 oktober 2022
Nieuws
Demi van Opstal

Hoe krijg je meer sollicitanten via internet voor jouw websitevacatures? Die vraag speelt bij veel bedrijven wanneer ze staan te springen om nieuw personeel. We hebben op een rijtje gezet hoe je jouw website optimaliseert om online meer cv’s binnen te krijgen op jouw vacatures.

Kandidaten aantrekken voor jouw websitevacatures

Ieder bedrijf krijgt er vroeg of laat mee te maken: een openstaande vacature die gretig gevuld moet worden. Je schrijft de tekst en zet hem online, maar vervolgens gebeurt er niets. Helaas is het vaak niet zo simpel: de sollicitanten komen niet binnenstormen. In deze arbeidsmarkt heb je al geluk als ze jouw vacature een blik waardig gunnen. Hoe je ervoor zorgt dat jouw websitevacatures die leads en cv’s echt binnenhaalt? Onze best practices:

Tip 1: verkort je sollicitatieformulier

Een sollicitant wil snel weten waar hij of zij aan toe is, en zit niet te wachten op een ellenlang sollicitatieformulier om in te vullen. Maak deze dus kort en bondig of deel hem op in meerdere stappen. Vraag eerst om contactgegevens als naam en e-mailadres en vul deze daarna aan met andere benodigde gegevens, zoals een cv-upload, adresgegevens, etc.

Een sollicitatieformulier is een essentieel onderdeel van jouw vacature. Zorg dus dat deze van het scherm afspat en gelijk in zicht is, oftewel: laat deze opvallen.

 

Dit formulier bij de vacatures van uitzendbureau Inventus trekt gelijk de aandacht en is kort en simpel.

Wat verder belangrijk is, is dat een verplichte upload een ‘killer’ is voor je conversie. Wanneer je mensen verplicht bijvoorbeeld een cv toe te voegen, is de kans groot dat veel mensen wegklikken. Men heeft namelijk, zeker scrollend op de mobiel, niet snel een (actueel) cv bij de hand. Je kunt beter vragen om een cv in een (geautomatiseerde) reply op een vacature.

Tip 2: gebruik WhatsApp for Business

WhatsApp for Business is een snelle en laagdrempelige manier van contact met de potentiële kandidaat. Hij of zij appt met het bedrijf: vlug en professioneel contact waarin jij als werkgever alles in handen houdt met de bedrijfstools van de app. Denk aan de afwezigheid van berichten, het laten zien van contactgegevens of antwoorden automatiseren.

Wat WhatsApp for Business verder voor jouw bedrijf kan betekenen hebben we in een andere blog al voor je op een rijtje gezet. Ontdek alle voordelen van deze tool.

Tip 3: zet er een persoonlijke contactpersoon bij

Met Whatsapp for Business haal je al een drempel weg. Maar mensen praten het liefste met mensen. Door de contactpersoon van de vacature erbij te zetten is de kans groter dat ze direct vragen stellen aan je contactpersoon, in plaats van een algemeen e-mailadres of telefoonnummer te zien.

 

Tip 4: maak gebruik van Google Structured Data

Hier duiken we meer de technische kant in. Met Google Structured Data geef je bepaalde elementen op je webpagina een bepaalde (technische) opmaak zodat Google de data kan begrijpen. En op deze manier kan de zoekmachine de informatie aantrekkelijker en op een nieuwe manier laten zien in Google Search, zoals hieronder. Klinkt ingewikkeld, en is ook een mooi taakje voor webdevelopers zoals wij.

 

Tip 5: zet je vacature informatie duidelijk op een rij

Een kandidaat wil weten waar hij of zij aan toe is bij websitevacatures. Zorg daarom dat je alle informatie glashelder op papier hebt staan: locatie, salaris, fulltime/parttime, opleiding, vereisten, vervoer, taken, etc.

Tip 6: beantwoord de veelgestelde vragen (FAQ)

Merk jij dat je telkens dezelfde vragen krijgt wanneer een sollicitant contact opneemt? Zorg dat die antwoorden al te vinden zijn zodat de kandidaat alle informatie heeft die hij of zij nodig heeft om een keuze te maken: solliciteren of niet?

 

Tip 7: gebruik testimonials van je huidige werknemers om nieuwe mee te werven

Laat zien hoe het is om bij jouw bedrijf te werken: laat huidige medewerkers vertellen over hun werk en ervaringen. Zo krijgt de sollicitant een kijkje in het dagelijkse werkleven van jouw bedrijf. Dat kan net het duwtje zijn waardoor de kandidaat op de ‘solliciteer nu’-knop drukt.

 

Een voorbeeld van zo’n employee testimonial heeft EFFECTphotonics op hun website staan: medewerkers vertellen wat zij zo interessant vinden aan het werken bij het bedrijf, over hun eigen functie en wat ze sollicitanten adviseren.

 

Tip 8: SEO-optimaliseer je vacatures

Net als je hele website wil je dat jouw websitevacatures gevonden worden in de zoekmachines. Met zoekwoordonderzoek weet je precies waar men op zoekt bij bepaalde functietitels. Verwerk belangrijke keywords in jouw vacature, maar onthoud: de tekst moet lekker leesbaar blijven. Je schrijft hem tenslotte voor echte mensen en niet voor de zoekmachines.

Tip 9: meer integraties met vacaturebanken

Vanzelfsprekend deel je jouw vacature op de website en op je socials. Maar er zijn meer plaatsen om jouw websitevacatures kenbaar te maken. Denk aan vacaturebanken. Klinkt dat als muziek in de oren voor het uitzendbureau waar jij werkt? Neem contact op en wij gaan voor je aan de slag.

Meer online resultaat voor jouw bedrijf (in de uitzendbranche)

Zeker voor partijen in de uitzend- en werving & selectiebranche zijn bovenstaande tips van levensbelang. Het vinden van de juiste sollicitanten is namelijk hun core business. Daarom hebben wij al een aantal uitzendbureaus geholpen hun websitevacatures te optimaliseren. Klinkt dat ook als muziek in de oren voor het uitzendbureau waar jij werkt? Neem contact op en wij gaan voor je aan de slag voor meer online resultaat op vacatures.

To top
Chat openen
Stuur ons een berichtje voor meer informatie of vragen via WhatsApp.